slideshow-01.jpg - E-vrije Producten slideshow-02.jpg - E-vrije Producten slideshow-03.jpg - E-vrije Producten slideshow-09.jpg - E-vrije Producten slideshow-04.jpg - E-vrije Producten slideshow-05.jpg - E-vrije Producten slideshow-06.jpg - E-vrije Producten slideshow-07.jpg - E-vrije Producten slideshow-08.jpg - E-vrije Producten
slideshow-01.jpg - E-vrije Producten slideshow-02.jpg - E-vrije Producten slideshow-03.jpg - E-vrije Producten slideshow-09.jpg - E-vrije Producten slideshow-04.jpg - E-vrije Producten slideshow-05.jpg - E-vrije Producten slideshow-06.jpg - E-vrije Producten slideshow-07.jpg - E-vrije Producten slideshow-08.jpg - E-vrije Producten
53f-vloot2.jpg - E-vrije Producten

Waarom boter en geen margarine

 

De eerste margarine werd gemaakt van rundvet. Tegenwoordig wordt voor de fabrikage van margarine uitsluitend plantenvet/olie gebruikt. Over halvarine kun je kort zijn. Halvarine is margarine opgeklopt met water en nog iets (het geheim van de fabrikant, vaak guarmeel). Wie halvarine gebruikt houdt, wellicht zonder het te weten, zichzelf voor de gek. Wie minder calorieën wil gebruiken, kan beter gewoon dunner smeren, dat is goedkoper. Voor het water en het geheim in de halvarine moet je dik betalen.
En dan de margarine. Als je hoort, wat er allemaal met de olie gebeurt voor het margarine is, wordt je niet vrolijk. De olie wordt namelijk met petroleum bewerkt, vervolgens ontslijmd, behandeld met soda, bleekaarde, sterk zuur en gehydrogeneerd met nikkelkatalysator en waterstofgas. Een deel van de olie wordt dan ook nog gehard door hete stoom over en door deze olie te leiden. Deze olie is na afkoeling hard vet geworden, dat met olie wordt vermengd, om zo een mengsel te krijgen dat gemakkelijk smeerbaar is bij een normale temperatuur. Nu worden er nog eens emulgeermiddelen, antioxidantia, bactericiden, kleurstoffen en aroma's toegevoegd.
Al bestaan sommige merken margarine voor een deel uit olie dat linolzuur bevat, dan zitten er nog steeds harde verzadigde vetten in en deze zijn schadelijk voor hart en bloedvaten. Bovendien zijn alle waardevolle stoffen zoals vitamine E en lecithine door alle bewerkingen verdwenen.

Terug